ZÁMUTOV: Tragické udalosti Cholerového povstania bude pripomínať pamätná tabuľa

07.08.2013 Vranov nad Topľou

Zámutov 7. augusta (TASR) - Odhalením pamätnej tabule pri evanjelickom kostole v obci Zámutov si počas nadchádzajúceho víkendu pripomenie miestna samospráva obete Východoslovenského roľníckeho povstania, ktoré zasiahlo región pod Slanskými vrchmi v prvej polovici 19. storočia. Súčasťou pripravovaného podujatia budú aj divadelné predstavenie a vystúpenia viacerých folklórnych skupín.
Východoslovenské roľnícke alebo, ako uvádzajú niektoré písomné pramene, cholerové povstanie ľudu proti vrchnosti bolo dôsledkom narastajúcej biedy, útlaku, no predovšetkým šíriacej sa cholery. Dezinfekcia studní, ktorá sa realizovala aj vo vranovskom regióne, vzbudila u bežných ľudí podozrenie, že páni sypú do vody otravu, a tým spôsobujú šírenie zákernej choroby medzi miestnym obyvateľstvom. Cholere totiž v letných mesiacoch roku 1831 podľahlo v Zámutove a okolitých obciach vyše 400 ľudí. Obavy obyvateľstva následne prepukli do vzbúr, zabíjania a rabovania majetku zemepánov. Jedným z centier povstalcov sa stala práve obec Zámutov.
"Od tých čias volali Zámutovčanov aj perúni či rebeliáni," povedal pre TASR Jozef Balog, ktorý sa podieľa na príprave víkendovej slávnosti v Zámutove. Jej program bude pozostávať z príhovorov, odhalenia pamätnej tabule, divadelného predstavenia v podaní Kladzianskeho ľudového divadla (KĽUD) a vystúpení folklórnych skupín Zámutovčan a Komanička. Podujatie sa začne v sobotu 10. augusta pred miestnym evanjelickým kostolom o 15.00 h.
"Zaspomíname si na obete roľníckeho povstania a mladej generácie, cez divadelné predstavenie priblížime udalosti, ktoré hlboko zasiahli do života obyvateľov regiónu pod Slanskými vrchmi pred vyše 180 rokmi," podotkol Balog s tým, že za účasť vo Východoslovenskom povstaní zomrelo na šibeniciach v chotári Zámutova, konkrétne na Havraňej a Železnej hure, celkovo 12 povstalcov.
 

Vyberte región